Duurzaam bouwen

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is bouwen met duurzaamheid als doel. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase als bij de sloop richt men zich op duurzaamheid. Een duurzaam gebouw moet volgens de Nederlandse rijksoverheid idealiter: energie besparen.

Een duurzaam gebouw moet volgens de Nederlandse rijksoverheid idealiter:

  • energie besparen
  • (schaarse) materialen besparen
  • water besparen
  • een gezond binnenmilieu hebben
  • weinig hinder opleveren wat betreft licht, geluid en dergelijke,
  • niet tot vervuiling leiden, zoals CO2-uitstoot,

Duurzaam bouwen

Architectenbureau Frank Gruwez is sinds jaar en dag gekend voor het bouwen van duurzame woningen. Ze maken bouwprogramma�s op maat waarbij ze energiezuinig bouwen in uiteenlopende stijlen kunnen uitvoeren. Architectenbureau Gruwez luistert naar u bouwdroom en realsieert u bouwschets op maat. Het is zeker onze taak om dromen om te zetten in werkelijkheid. Wij houden budget en omgevingsfactoren scherp in de gaten. Voor duurzaam bouwen zijn technologie, ontwerp en materiaal belangrijk. Door een huis duurzaam te bouwen bezuinigt u op energie en krijgt u een geweldig comfort. Een energiezuinige bouwtechniek is nu eenmaal de toekomst en innovatieve idee�n betekenen ook energiezuining bouwen. In een passieve woningen kan u het hele jaar door genieten van een maximaal comfort, zowel in de winter als in de zomers

Duurzaam bouwen

Bouwen en wonen kampt met een aantal problemen als gevolg van maatschappelijke evoluties. De Vlaamse overheid werkt in samenwerking met diverse partners aan een oplossing op lange termijn, in het kader van duurzame ontwikkeling. Structurele veranderingen zijn nodig. De visie op duurzaam wonen en bouwen kadert in een breder perspectief van transitiemanagement.

Duurzaam bouwen premies

Kiezen voor duurzaam wonen en bouwen betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Wie duurzaam bouwt, streeft naar een zuinig  energie- en watergebruik. Duurzaam bouwen is ook rekening houden met de toegankelijkheid van de woning en de aanpasbaarheid ervan in de tijd. Bij voorkeur kies je voor duurzame en gezonde bouwmaterialen.

Duurzaam wonen hoeft zeker geen handenvol geld te kosten. Het begint met de keuze van je woonplaats en een goed ontwerp. Lees meer over duurzaam bouwen in onze brochure ‘Slim bouwen, levenslang comfort’.

Duurzame villa bouwen

Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw. Bijvoorbeeld over de uitstoot van CO2 door energieverbruik voor verwarming en koeling van een gebouw. Men bekijkt de milieueffecten dus over de hele levensduur van het gebouw of bouwwerk.

Binnenkijken Duurzaam gebouw

Elisabeth en Dirk wonen met hun drie kinderen in een huis dat ze samen hebben gebouwd, eigenhandig en met een heel beperkte ecologische voetafdruk. Hun strobalenwoning is ruim, gezellig en een tikkeltje eigenwijs. Het verhaal van deze woning leest u in De Standaard.

Zonnepanelen nog steeds meest rendabele duurzame besparing

De technologische ontwikkeling voor het verduurzamen van je woning is de laatste jaren in stroomversnelling geraakt. Van zonnepanelen tot een warmtepomp, HR++-glas en warmteopwekkende fundering. Wat past het beste bij jouw huis?

Truus Remkes van de Aannemersfederatie Nederland ziet de interesse van de consument voor duurzaam bouwen groeien: “Bij renovaties en verbouwingen merken we dat mensen best wel geïnteresseerd zijn. Maar duurzame oplossingen zijn vaak ook wat duurder. En we wijzen wel op het rendement en dat je de investering terugverdient, maar vaak kiezen mensen toch voor de portemonnee op korte termijn en gaan ze voor een minder duurzaam alternatief.”

“Het is wel een groot verschil of je een nieuwbouwwoning duurzaam wilt maken of dat je een bestaande woning verbouwt. Hoe ouder het huis, hoe uitdagender het is”, steekt Reinier Schneider van Bleeve, het platform voor verduurzaming van je woning, van wal. “Bij een nieuwbouwwoning is het bijna crimineel om de bewoners nog op te zadelen met een gasgestookte cv-ketel, terwijl bewoners van oudere woningen vaak de stap naar aardgasvrij nog niet kunnen maken.”

Natuzzi Italia zet alles op alles om aan de behoeften van al zijn klanten te voldoen. Daarom start het voor elke klant een gepersonaliseerd designproject op dat tot in het kleinste detail perfect moet zijn. Hiervoor begeleidt ons team van ervaren professionals u doorheen de verschillende fasen van dit designproject, met gratis bezoeken ter plaatse om u te helpen bij de aankoop van zitbanken, relaxfauteuils, bedden, aanvullingen en accessoires.

Kijk ook eens bij: veranda kopen

Advertenties